Як спіймати сніг?

В умовах зміни клімату, зокрема, зменшення кількості опадів і, особливо, їх ефективності, підвищення кількості посух і зниження рівня підґрунтових вод, питання накопичення додаткової вологи на полях взимку шляхом снігозатримання набуває ще більшої актуальності. Чим більший сніговий покрив взимку, тим краще культури забезпечені вологою навесні і влітку.  

Крім того, сніговий покрив має величезний вплив на клімат, рельєф, гідрологічні і ґрунтоутворюючі процеси, життя рослин і тварин, сприяє  меншому промерзанню ґрунту і зберігає озимі посіви, поглинає азотисті з’єднання, удобрюючи тим самим ґрунт, адсорбує атмосферний пил, охолоджує приземні шари повітря.

 Принцип снігозатримання заснований на тому, що знесений вітром сніг накопичується біля різних перешкод, таких як: полезахисні лісові смуги, куліси із соняшнику, кукурудзи та інших високостеблових рослин, а також щити, стебла соняшнику і кукурудзи, розставлені на полях і біля снігових валів.

За словами Сергія Козіна, головного агронома ПП «Агроекологія», залишення стебел соняшнику на полі сприяє збільшенню снігового покриву у 2-3 рази. Крім того, навесні стебла соняшника прогріваються швидше і сніг навколо стебел тане скоріше. Стебла прогнивають, утворюючи лунку на глибину кореня, що сприяє надходженню вологи у товщу ґрунту і зменшенню поверхневого стікання.

При плануванні снігозатримання слід враховувати культуру сівозміни, осіннє зволоження, рельєф тощо. Особливо воно ефективне для озимих зернових та культур, коріння яких проникає глибоко в ґрунт - соняшник, цукровий буряк.

Волога ґрунту стає дедалі більш лімітуючим фактором врожаю, ніж інші.

Наші контакти

Адреса:

Україна, 02072
м. Київ, вул. Бориса Гмирі, буд. 2, оф. 118

зв'яжіться з нами:

+380 44-577-33-70
+380 50-469-24-55
+380 99 308 07 48
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.