• Головна
  • Новини
  • Спалювання соломи на полі - знищення чорного золота України

Спалювання соломи на полі - знищення чорного золота України

7 листопада в готелі "Русь" за ініціативи International Cryosphere Climate Initiative відбулася Агроекологічна конференція "Політичні рішення для зменшення практики та негативних наслідків відкритого спалювання рослинних решток". Греков Валерій, головний науковий співробітник Українського центру екології ґрунтів, висвітлив це питання з точки зору впливу на ґрунти відкритого спалювання соломи.
Спалювання соломи на полях - всім відома проблема. Проте вона дуже рідко піднімається і обговорюється, не кажучи вже про її вирішення. Бажання аграріїв провести обробіток ґрунту з найменшими витратами зусиль, коштів і часу, а також, часто, необізнаність щодо негативних наслідків і шкоди, що завдається ґрунтам, призводить до масових пожеж на полях України.
Внаслідок спалювання соломи в ґрунт не повертаються поживні речовини, у верхньому родючому шарі ґрунту згорає гумус, біота, руйнуються агрономічно цінні агрегати, погіршується хімізм ґрунту, його водно-фізичні властивості, часто гинуть птахи і тварини, які живуть на полях, займаються посадки, сусідні поля, ліси. Навіть трапляються нещасні випадки на дорогах через задимленість і гинуть люди. В повітря вивільняються такі шкідливі для людини та довкілля сполуки, як чадний газ, окиси азоту, діоксан, а атмосфера поповнюється парниковими газами, що посилює зміну клімату. Є дані про те, що зі згоранням 40-50 ц соломи й стерні з кожного гектара втрачається безповоротно 20-25 кг азоту та 1500-1700 кг вуглецю. При спалюванні 1000 га стерні в атмосферу виділяється до 500 кг оксидів азоту, 370 кг вуглеводнів, 3 т золи і 20 т вуглекислого і чадного газів.
Законодавством України заборонено спалювати солому на полях, передбачені штрафи і, навіть, позбавлення волі. Проте ці норми не діють.
Який вихід і рішення?
Зараз інтенсивно розвивається напрямок альтернативних видів енергоресурсів, затверджені програми по збільшенню іх частки, будуються котельні, закуповуються біогазові установки і т.д. Відповідно, пропонується використовувати солому як альтернативний вид палива. Проте, на переконання Українського центру екології ґрунтів, враховуючи різке зменшення поголів'я великої рогатої худоби в Україні, і, відповідно, гострий дефіцит органічних добрив, солома і всі пожнивні рештки мають максимально повертатися в ґрунт. Адже це єдине джерело поповнення в ґрунті втрат гумусу, які відбуваються внаслідок вирощування сільськогосподарських культур. Відчуження з ґрунту соломи і пожнивних решток буде призводити до деградації ґрунту і перетворення його в субстрат. Крім того, ґрунт є резервуаром органічного вуглецю. Якщо йти шляхом нераціонального використання ґрунтів і спалювання соломи на полях, в атмосферу буде вивільнятися велика кількість оксиду вуглецю, поповнюючи запаси парникових газів. Якщо ж, заробляти солому і рослинні рештки в ґрунт, вуглець буде зв'язуватися ґрунтом, зменшуючи його вміст в атмосфері і пом'якшуючи зміни клімату.
Тому, необхідно працювати в напрямку підвищення обізнаності сільськогосподарських товаровиробників про негативний вплив на ґрунт і навколишнє середовище спалювання соломи.
Дякуємо організаторам за запрошення і підняття дуже актуальної теми для обговорення.
 

Наші контакти

Адреса:

Україна, 02072
м. Київ, вул. Бориса Гмирі, буд. 2, оф. 118

зв'яжіться з нами:

+380 44-577-33-70
+380 50-469-24-55
+380 99 308 07 48
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.